hvad er en veganer vegansk mad veganer veganske produkter veganske produkter

Hvad er en veganer?

Del på facebook
Del på pinterest
Del på twitter
Del på linkedin

For at kunne svare på spørgsmålet “hvad er en veganer?”, skal vi tilbage til året 1944. Her valgte en lille gruppe mennesker at bryde op med Leicester Vegetarian Society. De dannede istedet foreningen Vegan Society. De fravalgte at spise kød, det samme mejeriprodukter, æg og andre produkter af animalsk oprindelse. Herved opstod benævnelsen veganer, som blandt andet dækker over en person, der efterstræber en levevis med de etiske fravalg i forhold til alle animalske produkter og biprodukter.

Definition af en veganer

Udtrykket veganer stammer fra det engelske “vegan”. Ordet vegan blev valgt ved at at tage begyndelses- og slutbogstavet fra ordet vegetarian.

At praktisere veganisme og leve som en veganer er:

  • En levevis, hvorved man forsøger at ekskludere alle former for mishandling og udnyttelse af dyr.
  • Ekskludering af alle animalske produkter og animalske biprodukter, som bruges til fødevarer, tøj, sko, og anden beklædning. (Eksempelvis: kød, mejeriprodukter, æg, honning, læder, uld og produkter, som er testet på dyr)
  • At undgå cirkus og zoologisk have.
  • En tilstræbelse af at leve efter alle ovennævnte punkter i det omfang, det er praktisk muligt.

Hvad er en veganer? – Video af fyens.dk

Veganisme

En veganer praktiserer veganisme. Veganisme er en levevis, som efterstræber at integrere  alle ovenstående tiltag i veganerens liv. Det er et forsøg på at ikke at bidrage til unødvendig lidelse hos dyr. Derfor er det ikke alene ekskluderingen af bestemte fødevarer grupper, som definerer en veganers levevis, det er en lang række af etiske valg, som tilsammen danner grundlag, for det at leve som veganer.

hvad er en veganer smoothie bowls veganske opskrifter vegansk mad vegansk livsstil

Mere om "Hvad er en veganer?

Du kan støde på forskellige tolkninger af veganisme, “hvad er en veganer?” og relaterede emner i samme kategori. Her har du fået et bud på, hvordan man kan vælge at tolke det. Du kan læse mere om veganisme, hvordan man lever som veganer  og oprindelsen at veganisme på Vegan Society.

Herhjemme i Danmark kan du med fordel søge viden hos Dansk Vegetarisk Forening, som er samlingspunkt for både vegetarer og veganere. Du kan samtidig finde mange brugbare informationer hos Danmark Veganske Forening, som er en forening for veganere og veganisme-interesserede. Her på siden kan du finde inspiration til valg af veganske produkter.

Kilde: Vegan Society